Mrazy paralyzovali lodnú dopravu na bulharskom a rumunskom úseku Dunaja

08.02.2012 Celý región

Sofia 8. februára (TASR) - Bulharsko a Rumunsko pozastavili všetku lodnú dopravu na Dunaji v dôsledku silných mrazov a veľkého množstva ľadu, ktorý blokuje koryto tejto rušnej riečnej tepny. Oznámila to agentúra AP s odvolaním sa na bulharské ministerstvo dopravy.

Na bulharskom a rumunskom úseku Dunaja pokrývajú plávajúce kusy ľadu až 90 percent hladiny. Predstavuje to extrémne riziko pre akúkoľvek lodnú dopravu v oblasti.

Kritická situácia je aj na vodných tokoch v Srbsku, kde tamojšie úrady v utorok oznámili, že použijú výbušniny na rozbíjanie ľadu na riekach Dunaj a Ibar, aby zabránili hroziacim záplavám.

V Bosne zostali tisíce ľudí bez elektriny v dôsledku poškodenia vedení silným vetrom. Opravy zrejme potrvajú niekoľko dní vzhľadom na veľké množstvo snehu v postihnutých oblastiach.

Bez elektriny zostala asi polovica Mostaru, druhého najväčšieho bosnianskeho mesta. Obyvatelia v obave z nedostatku potravín prepadli nákupnej hystérii. Z obchodov takmer zmizli potraviny, pričom došlo aj k fyzickým potýčkam.
 

Vyberte región